Nieuwbouw barneveld

Betonfabriek Prefab Beton uit Lelystad verhuist naar Barneveld. Op bedrijventerrein Harselaar-Zuid, op de hoek van de Stockholmweg/Wencopperweg, start binnenkort met de bouw. Opmerkelijk is dat hiervoor voor een groot deel onderdelen worden gebruikt, afkomstig van een gesloopte parkeergarage uit Purmerend

Het vergunningstraject is net doorlopen, en de voorbereidingen zijn in volle gang. Prefab Beton zit nu nog in Lelystad, maar de huurovereenkomst voor het huidige onderkomen is beëindigd. In de nieuwe fabriek worden straks met name betonnen wanden en vloerplaten gefabriceerd.

Voor de bouw van de nieuwe fabriek zullen we zo veel mogelijk bestaande materialen hergebruiken. Via adviesbureau Sweco is het balletje gaan rollen. Jan ten Bras, hoofd contracting bij Sweco: ,,De gemeente Purmerend vroeg ons of er opties waren om parkeergarage 't Lammetje, dat uit de binnenstad moest verdwijnen, opnieuw elders te gebruiken. Het toeval wilde dat wij via Vink, een bedrijf waar we veel contact mee hebben, wisten van de nieuwbouwplannen voor de betonfabriek. Eén en één is twee. De stalen onderdelen van de garage zijn prima te gebruiken, evenals de tussenvloer.'' De parkeergarage is inmiddels ontmanteld en de stalen balken liggen in Barneveld al te wachten op een nieuw leven als betonfabriek.

Volgens Ten Bras is dit een mooi voorbeeld van circulair bouwen. ,,Dat is nog redelijk bijzonder, maar ik verwacht dat hier veel toekomst in zit. In een tijd dat we met elkaar willen dat de CO2-uitstoot naar beneden gaat én in een tijd dat bouwstoffen schaars en dus duurder worden, is dit een aantrekkelijk alternatief. Wat nu aan staal niet meer geproduceerd hoeft te worden, scheelt in de uitstoot.

Accepteren
Wij maken gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek op onze site beter te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Lees meer